Framtidens mat kommer serverad!

By 16 juni, 2016Blogg

Om det är nåt jag verkligen älskar att fundera på… så är det på framtiden. Oftast den tekniska framtiden och vad den gör med oss människor. Hur våra liv kan komma att förändras… Hur städer förändras och hur vissa saker som kommer att ske är helt revolutionerande. Jag har en rätt ljus bild av hur tekniken kan komma att påverka oss… men jag är också positivt lagd som person.

För övrigt har jag  ”En pod om framtiden” på min att-göra-lista. För visst behövs det fler podcasts. Det finns ju så få… hahaha. Men visst vill du lyssna på en sån spännande pod? Måste dra ihop den. Intervjua spännande personer.

Nu till dagens spaning! Ta en titt på den här videosnutten. Den visar hur framtidens mat kanske kan komma att tillagas. Vore ju såklart fantastiskt om det här blev till verklighet. Men efter att du tittat på den så delar jag gärna med mig av en spaning.

Sådärja, har du sett filmen? Visst är den cool! Det är såklart inte omöjligt att en del kommer ha såna här apparater/robotar i sitt hem i framtiden. Fullt möjligt. Det finns en del i mig som verkligen hoppas det. Men jag anar en annan trend…

Min framtidsspaning
Det som e-handeln behöver göra för att växa ännu mer är att kapa leveranstiderna. Det är egentligen ganska självklart att efter enkla checkouts, användarvänliga frontends också göra själva leveransen till en så trevlig upplevelse som möjligt. Jag minns första gången jag klickade hem en vara i en webbshop och jag dagen efter hade den i brevlådan. En oerhörd upplevelse. Jag köpte den ju nyss och nu låg den där på köksbordet. Men om man tänker steget längre. Tänk om leveransen kommer samma dag. Eller kanske till och med inom någon timme.

Beroende på hur intresserad du är av e-handel så har du eventuellt hört talas om Amazons försök att skapa just den här upplevelsen. Nu kanske du undrar vad det här har med mat att göra… men jag kommer till det. Titta först på den här videon:

Man vill ju att det här ska vara verklighet nu. Ivrig! Behöver inte gå in djupt på hur det här skulle behöva struktureras upp… och vilka hinder som finns i ovanstående idé. För det finns såklart många hinder som måste övervinnas. Men om vi tänker att det där är verklighet… (eller något annat självkörande förarlöst leveransfordon) Varför skulle vi i så fall spendera så oerhört mycket pengar på kök och på en eventuell köksrobot. Du kommer ju helt enkelt kunna ha olika mat-abonnemang som serverar färdig, nylagad mat, direkt till dörren vid bestämd tid. Maten kommer helt enkelt flygande och rykande färsk.

Jag förstår att du kanske ryggar tillbaks nu. Mat vill man ju laga själv. Det är trevligt och sådär. Absolut. Men det sa alla när det kom till att handla matvaror själva också. ”Man vill ju välja sina egna bananer”. Nu tokökar matkassar och det är vanligt att beställa hem matvaror via nätet.

Det är mycket möjligt att detta kan bli en vattendelare. Men jag tror i ärlighetens namn att man kommer få svårt att konkurrera mot framtidens flygande fat (lägg märke till allitteration, yeah). Man behöver inte tänka särskilt länge för att förstå att Linas Matkasse, Middagsfrid , Mat.se, Mathem och andra matkasse-leverantörer tillslut kommer erbjuda maten färdiglagad. Gissar att flygande maten kommer vara både billigare, godare och mer näringsrik.

Lägg där till att det blir klimatsmart. Vi behöver inte åka fram och tillbaks till affären med våra bilar. Kylar och frysar kan krympa i hemmen och därmed dra mindre el. Vi sparar såklart mängder med tid där vi kan göra annat. Dessutom kommer man kunna hålla den matchvikt man vill. Med färdiga lådor producerade av proffs – kan man såklart styra kaloriintaget i minsta detalj. Det är ju bara att välja just det abonnemanget som levererar den maten.

Vill man dra det riktigt långt kan man tänka sig att lägenheter endast kommer innehålla små pentryn. Frukost, lunch och middag blir ju ändå levererat till dörren. Vad gör du då av kvadratmetrarna du får över? Hur planerar man om sitt kök? Jo till en social yta och med fokus på mysig miljö där du istället för att lagar mat – endast förtär.

Det va en liten matspaning. På återseende!

5 Comments

 • Jens Peter de Pedro skriver:

  Hej Markus!
  Kul tankar! Min kompis jobbar på ett företag som heter Freshly. De finns snart i hela USA. De lagar mat i storkök och levererar vacuumförpackat och kylt, hem en gång i veckan, med UPS, så det räcker i 5 dagar i vart fall. Det ser väldigt gott ut, men jag har inte smakat ännu. 🙂
  – Jens Peter

  • markusgranseth skriver:

   Det låter ju förträffligt. Tänker att jag inte blir så jättesugen på just vakuumförpackat och fryst. Men grunden är ju densamma. Skälen till att inte laga själv är lika många som det finns människor. Personligen har jag precis börjat upptäcka matlagning. Tycker det är ganska kul. Det är ju dock en aspekt som jag tror kommer få hålla tillbaks när bättre alternativ finns 😉 När du provat kan du väl skicka en recension… hihi!

 • Esbjörn skriver:

  Historien upprepar sig 🙂 Precis i linje med detta planerades Fältöversten lägenheter. Köken är pyttesmå. Allt skulle lagas i storkök i huset.

  • markusgranseth skriver:

   Spännande! Tack för kunskap. Det visste jag inte. Det blev ju inte riktigt så. Vi får väl se hur det utvecklar sig den här gången. Mycket möjligt så klart att köket har sin givna plats även i framtiden. Kan ju vara så att mixen är det rimligaste. Det är ju väldigt roligt att laga mat. MEn inte om man är stressad, trött och hungrig. haha… Hur som helst är jag osäker på om det i längden är hållbart för vårt samhälle. Att vi lagar egen mat. Det känns väldigt omiljövänligt. Framförallt hanterandet av råvaror – samt att det måste bli enkelt att välja miljösmart. T.ex. vegetariskt. Det som lever får se 😉

 • Mimmi skriver:

  Hej!
  Jag har letat febrilt på webben efter ett klipp från Bolibompa, nämligen med Bolibompa bandet och låten ”Alla kan spela musik”. Det enda jag hittar är ett kort klipp på Youtube, men jag önskar att hitta hela originalversionen med dig, Johan på trummor osv.

  Det här kanske låter lite konstigt, men låten är ett viktigt minne från min barndom.

  Finns den att hitta någonstans?

  Tack på förhand!

  Mvh

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.