Carpe diem – NOT!

By 23 november, 2008Blogg

Jag måste bara erkänna. Den där Carpe Diem-grejen har aldrig fungerat för mig. Och jag kan nog ha missförstått den.

Hur jag än försöker att fånga dagen så slipper den undan. Den bah traskar förbi. Det är ju inte så att den kutar och jag kastar mig efter. Det är mer en sölpotatis som bara vandrar. Långsamt. Och jag tittar på…

– Ja, men se där! Där är ju dagen. och den går förbi!

Jag svettas en aning. Nu har den passerat. Gått förbi. Vad skönt? Men också – vad jobbigt.  Blir påmind om den där filmen. Döda poeters sällskap. Där man liksom ska fånga dagen, som om det vore den sista.

Om jag tog det på allvar. Vad skulle jag göra då? Har fått för mig att jag ska skriva en bok innan jag dör. Om jag trodde att varje dag var den sista, då skulle jag ha skrivit sjukt många böcker nu. Jag skrev liksom hyfsat från 7årsåldern. Det skulle ha blivit 6570 böcker, av varierande kvalité så klart, men ändå böcker. Å andra sidan. Vi har för liten lägenhet för en sådan samling… Vi har max plats för, hmm, låt säga 3 böcker. Fast då får vi lägga den tredje boken vågrätt på dom två andra. Så det räcker egentligen med andra ord att jag fångar dagen typ 3 gånger.

Det är på nåt sätt så, att ju mer det finns på att göra listan, desto mindre gör jag. Fast jag gör ändå väldigt mycket. Och det säger folk till mig också. Och det kan jag ju vara stolt över. För det är väl nåt bra? Eller? Det uppmuntras i alla fall otroligt. Många står o hejjar på. Hurra. Kreativt! Inte minst jag själv. Samtidigt så tror jag att det vore bra med en ny folkrörelse.

Carpe Diem – NOT!

Och att vi skulle ta o lugna ner oss lite. Bara va. Sitta still. Krama om den vi älskar. Och medvetet låta bli att fånga dagen.

Fast det är säkert det man egentligen menar med den klassiska frasen; carpe diem. Det är nog så – att många fångar dagen genom att göra så mycket som möjligt. Och tolkar det till att det är det det handlar om. Det är säkert tänkt som så, att vi ska se till det som är viktigt.

Vet inte varför jag skrev ett blogginlägg om den frasen. Den är så klyschig på nåt sätt. Men se upp! Jag är klyschig ibland. Återkommer med fler klyshor i framtiden. Skapar också en ny kategori, som jag kallar för klyscha.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.